DUST BREEDING

Εργαστήριο Καλλιέργειας και Ανάπτυξης ενός Φωτογραφικού Πρότζεκτ


Διδάσκοντες: Γιώργος Καραηλίας, Γιώργος Πρίνος
Διάρκεια: 2 Νοεμβρίου 2017 – 18 Ιανουαρίου 2018

Σύνολο ωρών: 40

Έναρξη: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Πέμπτη, 18.00 – 22.00

Χώρος Διεξαγωγής: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η φωτογραφία Dust Breeding (Καλλιέργεια Σκόνης) του Man Ray (1920) κατέγραψε σε χρόνο έκθεσης δύο ωρών τη σκόνη που είχε συσσωρευτεί σε διάρκεια ενός έτους πάνω στον εν εξελίξει πίνακα-γλυπτό The Large Glass (Mεγάλο Γυαλί) του Marcel Duchamp. Οι δύο καλλιτέχνες συνυπέγραψαν ένα αυτόνομο έργο τέχνης που ταυτόχρονα αποτελεί ντοκουμέντο της διαδικασίας της δημιουργίας ενός υβριδικού καλλιτεχνικού έργου. Ως υλικό ίχνος του χρόνου, η σκόνη ενός έτους που “καλλιεργήθηκε” στο στούντιο του Duchamp εντάχθηκε στο περιεχόμενο των δύο έργων και τα συνέδεσε σ’ έναν άρρηκτο διάλογο.

Από το μικροτοπίο της αυτόνομης εικόνας στο μακροτοπίο του ολοκληρωμένου φωτογραφικού έργου, το εργαστήριο Dust Breeding εστιάζει στη διαδικασία της καλλιέργειας των στοιχειωδών σωματιδίων ενός φωτογραφικού πρότζεκτ, τόσο ως προς την εσωτερική του μορφοποίηση όσο και στη δυναμική του σχέση με το ευρύτερο πολιτισμικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Μέσα από την παρουσίαση, πλαισίωση και κριτική ανάλυση σημαντικών παραδειγμάτων θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της ευρύτητας του φωτογραφικού μέσου και η εξαγωγή μίας σειράς θεωρητικών και αισθητικών εργαλείων για την εξέλιξη των πρότζεκτ των συμμετεχόντων. Η επιλογή του περιεχομένου (editing) και η αισθητική-νοηματική του οργάνωση (sequencing), οι διαφορετικοί τύποι αφήγησης, η σχέση εικόνας και λόγου, οι χειρονομίες της οικειοποίησης και της επαναπλαισίωσης, η επιλεκτική ενσωμάτωση οπτικών κωδίκων από την εφαρμοσμένη ή την αρχειακή φωτογραφία καθώς και ο διάλογος με άλλες μορφές τέχνης θα ορίσουν το κοινό πεδίο των αναζητήσεων και πρακτικών εφαρμογών εντός του εργαστηρίου.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης ενός πρότζεκτ, με στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωσή του με την καθοδήγηση των δύο εισηγητών και την ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας.


ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Νοέμβριος 2017 – Ιανουάριος 2018

Σύνολο συναντήσεων: 10

Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 40

Προβλέπεται 1 συνάντηση ανά εβδομάδα διάρκειας 4 διδακτικών ωρών

και ενδιάμεση παρακολούθηση των πρότζεκτ

Χώρος διεξαγωγής: ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, Πειραιώς 256

Έναρξη: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Πέμπτη 18.00 – 22.00


 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά στην παρακάτω αίτηση σύντομο κείμενο δήλωσης προθέσεων – προσδοκιών (έως 250 λέξεις), καθώς και έναν φάκελο (σε συμπιεσμένη μορφή zip ή rar) που θα περιέχει ένα δείγμα 15 – 25 φωτογραφιών, το προτεινόμενο πρότζεκτ ή ιδέα κι ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Αριθμός συμμετεχόντων: 10


ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 26 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων της επιλογής: 23 Οκτωβρίου 2017


ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης με το τέλος του εργαστηρίου


ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 440€. 

Η πληρωμή γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό του ΕΛΚΕ (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΙΒΑΝ: GR4401101290000012954000076, κωδικός SWIFT / BIC: ETHNGRAA)  ή με πιστωτική κάρτα (με δυνατότητα δόσεων) στη γραμματεία του ΕΛΚΕ .

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πατησίων 42
ΩΡΑΡΙΟ: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 14.00
ΤΗΛ: 210 3897136

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όνομα *
Επίθετο *
Όνομα Πατέρα *
Χρονολογία Γέννησης *
Όδός *
Αριθμός *
Πόλη *
Ταχ. Κώδικας *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Ηλεκτρονική Διεύθυνση *

Κείμενο προθέσεων - προσδοκιών (Σύντομη περιγραφή 250 λέξεις)


Παρακαλούμε στείλτε 15 έως 25 φωτογραφίες σε μορφή jpg (1000 pix η μεγάλη πλευρά).

Τοποθετήστε τις επιλεγμένες φωτογραφίες σας, το συνοπτικό επεξηγηματικό κείμενο κι ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα μέσα σε εναν φάκελλο (folder), τον οποίο κατόπιν θα συμπιέσετε (προτιμητέες μορφές zip ή rar). Παρακαλείσθε ο "συμπιεσμένος" φάκελλος να μην ξεπερνά τα 15 ΜΒ.
Επιλέξτε (Choose file) το συμπιεσμένο αρχείο που περιέχει τις εικόνες σας και τα κείμενα και πατήστε "Υποβολή"ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα προσεχή Σεμινάρια – Εργαστήρια.